This was made a day before hari raya. taste kinda okay but took too long reducing the gravy so the chicken hancur.
Still reducing the kuah |
Bahan-bahan ( satu family )
- 1 ekor ayam-dipotong ikut suka
- Bahan2 digiling:-
- 10 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 15 biji cili api
- 15 tangkai cili kering
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1/2 inci kunyit hidup
- 2 batang serai dititik
- 2 helai daun kunyit dihiris halus
- 4 helai daun limau purut dihiris kasar
- 4 cawan santan pekat
- 4 sudu besar kerisik
- Garam, gula dan serbuk perasa (ikut suka)
Cara-cara
- Masukkan ayam dan bahan giling dan serai- perap lebih kurang 1 jam.
- Masukkan ayam ke dalam kuali. Masukkan santan dan masak hingga mendidih. Masukkan daun limau, daun kunyit, kerisik dan garam. masukkan juga perasa dan gula jika suka.
- Masak ayam hingga empuk dan agak pekat. Sedia dimakan dengan pulut kuning atau nasi himpit.
No comments:
Post a Comment